Willem Ceuleers

Curriculum vitae

Biografische gegevens

21 juni 1962: geboren te Watermaal-Bosvoorde

Studies

1970-1978: studies aan de Muziekacademie van Deurne, waaronder klarinet bij Freddy Arteel en piano bij Jean Spanoghe.

1978-1980: 
- studies aan het Rijksinstituut voor kunst-secundair onderwijs (RIKSO) te Antwerpen; waaronder klarinet bij Nestor Janssens, harmonie bij Marcel Onsia en notenleer, uitlopend op een 1ste prijs in 1980 bij Jules Van Hoek. 
- tegelijkertijd studies aan de Rijksacademie van Antwerpen: blokfluit bij Krista Denis.

1980-1985: 
- studies aan Koninklijk Muziekconservatorium te Antwerpen, waaronder aanvankelijk blokfluit bij Koen Dieltiens en Baldrick Deerenberg (1ste prijs in 1984), harmonie bij Emmanuel Geeurickx (1ste prijs in 1981), contrapunt bij Nini Bultereys (2de prijs in 1983) en vanaf 1983 orgel bij Stanislas Deriemaeker. 
- tegelijkertijd studies aan het Stedelijk Conservatorium te Mechelen zang bij Annafield Walker (assistente van Lucienne Van Dyck), aan de Rijksmuziekacademie te Antwerpen orgel bij Luk Bastiaens en aan de Koninklijke Beiaardschool te Mechelen beiaard bij Jo Haezen.

1985-1988: studies aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel, waaronder orgel bij Herman Verschraegen (1ste prijs in 1988), zang bij Jan Caals (assistent van Louis Devos) en praktische harmonie bij Kristiaan Van Ingelgem (1ste prijs in 1987).

1988-1992: studies aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Antwerpen: zang bij Liane Jespers en klavecimbel bij Jos van Immerseel.

midden jaren 1990: studies aan jeugdmuziekschool Ward de Beer: cello bij Ingrid Switsers en Caroline Courtois.

Lespraktijk

1980-1993: allerlei kortere en langere tijdelijke lesopdrachten in de muziekscholen van Buggenhout (notenleer, harmonie, piano, pianobegeleiding), Jette (blokfluit), Essen (blokfluit), Wuustwezel (blokfluit), Antwerpen (rijksacademie, blokfluit), Grimbergen (blokfluit, samenspel, orgel), Antwerpen (jeugdmuziekschool Ward de Beer: blokfluit, samenspel, harmonie, klavecimbel, clavichord, orgel) en Borgerhout (jeugdmuziekschool Waelrant: blokfluit, orgel).

1991-1993: verschillende stages in Albi (klavecimbel, kamermuziek).

2014: interim klavecimbel, Wijnegem

sedert 2012: guest scholar fugue and musical analysis aan de universiteit van Oregon te Eugene (USA)

Kerkelijke benoemingen

Concertpraktijk

Composities

Willem Ceuleers mag zich verheugen in een stijgende belangstelling voor zijn bijna 900 composities (stand september 2017) en kreeg reeds opdrachten binnen van het Nederlands Kamerkoor, het Huelgas-ensemble, VRT Klara, de stad Sint-Niklaas, het Egidiuskwartet, de protestantse Christusgemeente te Antwerpen, Vokaal Ensemble Polyfoon, de Amerikaanse bas Joel Frederiksen, ensemble Cinquecento, de universiteit van Oregon te Eugene (USA), het Festival van Vlaanderen, de protestantse cultuurvereniging Procant, de koinklijke harmonie 'De Verbroedering' te Wommelgem, naast vele privé-opdrachten. Een groot deel van zijn werk heeft een religieuze achtergrond. Hij bedient zich hierin van ‘oude’ stijlen.

CD-opnames van eigen werk

* Verschillende CD-opnames van zijn koorwerken werden o.a. gerealiseerd door het Brusselse kathedraalkoor en het Huelgas-Ensemble.

* Sedert 2010 maakt Ceuleers een serie CD-opnames van zijn eigen klaviercomposities. Elf volumes met orgelwerken verschenen reeds en een dubbelaar met klavecimbelwerken (stand september 2017).